Rinse Elsermans

Rinse Elsermans

Advocaat - Vennoot

Rinse Elsermans legt zich toe op het behandelen van nalatenschapsdossiers en aanverwante procedures, familiaal vermogensrecht (relatievermogensrecht, erfrecht, schenkingen en testamenten) en (inter)nationale vermogensplanning.

Opleiding en ervaring

Rinse is Master in de rechten (Universiteit Antwerpen) en Master in het notariaat (Vrije Universiteit Brussel).

Als advocaat is Rinse verbonden aan de balie van Brussel. Hij is lid van het Cazimirteam sinds 2015.

Specialisatie

Rinse heeft een grondige expertise in het begeleiden van familiale conflicten, zowel in het kader van de familiale vermogensplanning als inzake nalatenschapskwesties of echtscheidingen, met een focus op complexe vereffening-verdelingen. Hij streeft in eerste instantie steeds naar een minnelijke en rechtszekere oplossing bij familietwisten. Blijkt een minnelijk akkoord niet mogelijk, dan heeft Rinse ook uitgebreide ervaring in het pleiten voor de verscheidene Belgische rechtbanken, waar hij uw belangen verdedigt met alle nodige middelen.

Daarnaast adviseert Rinse vermogende families tijdens hun volledige levenscyclus en staat hij ondernemers bij in het plannen en structureren van hun vermogen. Zo helpt hij cliënten bij het overdragen van vermogen naar de volgende generatie, rekening houdend met de verschillende belangen binnen de familie of specifieke wensen van de beschikker. Hij adviseert ook regelmatig cliënten inzake historisch scheefgegroeide situaties of ondoordachte planningen, door het aanreiken van originele maar rechtszekere oplossingen.

De specialisatie van Rinse kenmerkt zich dus door een dubbele focus: civiele procedures enerzijds en vermogensplanning anderzijds. De raakvlakken tussen deze twee domeinen zijn omvangrijk, en zorgen bijgevolg voor een unieke wisselwerking waarbij de kennis en ervaring van het ene domein zorgt voor een creatieve en sterke advisering in het andere domein.

Publicaties en andere activiteiten

Rinse is een veelgevraagd spreker op seminaries, waarbij hij andere professionele actoren in het juridische en financiële spectrum klaarheid brengt in de complexe en snel evoluerende materies die tot zijn expertise behoren.

Daarnaast publiceert hij regelmatig in diverse vooraanstaande juridische tijdschriften en verschijnt hij in diverse vooraanstaande media (De Tijd, Trends, Knack) als vakspecialist. Hij won in 2021 de prestigieuze TFR-prijs voor beste rechtsgeleerde fiscale annotatie.

In het verleden was hij verbonden aan de Universiteit Antwerpen als academisch medewerker in de onderzoeksgroep Persoon & Vermogen. Intussen treedt hij nog steeds op als gastspreker in de grondige studie Familiaal Vermogensrecht aan de Universiteit Antwerpen.

Ten slotte is hij lid van de Estate Planning Skill Group (EPSG).

“Het is bijna verheven tot een volkswijsheid: erfenissen zijn een bron van ruzie en conflicten. Deze conflicten zijn echter vaak vermijdbaar door tijdig actie te ondernemen. Indien het toch escaleert, dan is deskundige bijstand van essentieel belang.”

Vrije tijd

In zijn vrije tijd reist Rinse regelmatig buiten de grenzen en geniet hij van een stevige wandeling in de natuur. Daarnaast is hij trotse papa van een dochter, en tijdens een vrij moment leest hij al eens graag een boek.

Terug naar overzicht
Icon Publicaties

Publicaties

Erfovereenkomsten

Rinse Elsermans (2023). Erfovereenkomsten. Focus op nalatenschappen, schenkingen en testamenten, p. 304 e.v. .

DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK

Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw (2023). DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK. Tijdschrift voor Notarissen, 5, p. 323 e.v. .

Vermenging van eigen goederen in de huwgemeenschap en vergoedingsrekeningen: een update anno 2023

Adel Echallaouchi en Rinse Elsermans (2022). Vermenging van eigen goederen in de huwgemeenschap en vergoedingsrekeningen: een update anno 2023. VIP, 4, p. 36 e.v. .

DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens (2020). DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT. T.F.R., 14, nr. 586 .

ERFOPVOLGING

Rinse Elsermans (2017). ERFOPVOLGING. nternationaal Privaatrecht geannoteerd 2017, Brugge, die Keure, p. 62-66 .

​COMMENTAAR BIJ ARTIKEL 1079 BW

Rinse Elsermans (2016). ​COMMENTAAR BIJ ARTIKEL 1079 BW. Comm.Erf., afl. 51, p. 1-26 .

DE BEVOEGDHEIDSVERDELING TUSSEN DE RECHTBANK EN DE NOTARIS-VEREFFENAAR IN DE GERECHTELIJKE VEREFFENING-VERDELING

Rinse Elsermans (2017). DE BEVOEGDHEIDSVERDELING TUSSEN DE RECHTBANK EN DE NOTARIS-VEREFFENAAR IN DE GERECHTELIJKE VEREFFENING-VERDELING. Tendensen Vermogensrecht 2017, Antwerpen, Intersentia, p. 267-280 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Inbreng van onroerend goed in huwgemeenschap gevolgd door schenking: wel op de ‘zwarte lijst’, maar toch geen fiscaal misbruik?

Naomi Van Laer en Rinse Elsermans

De rechtbank van eerste aanleg te Gent heeft geoordeeld dat de inbreng van onroerend goed in de huwgemeenschap, binnen een korte tijdspanne gevolgd door een schenking, niet kwalificeert als fiscaal misbruik. Is deze planningstechniek, die reeds lang op de ‘zwarte lijst’ van de bel…

Lees meer

Erfovereenkomsten en zorgvolmacht: een moeilijk huwelijk?

Rinse Elsermans

De zorgvolmacht wint de laatste jaren aan populariteit als tool voor successieplanning. En terecht. In deze video bespreken we de kansen en beperkingen van een zorgvolmacht, in het bijzonder de combinatie met een erfovereenkomst. We gaan in op de (on)mogelijkheid om een erfovereenkomst op te nemen…

Lees meer

Hoe vermijd ik proactief erfenistwisten? De globale erfovereenkomst in actie!

Rinse Elsermans

In deze video luistert u naar de situatieschets van een concreet dossier waar betwisting ontstaat omtrent de nalatenschap na het overlijden van een zaakvoerder, die nochtans met alle goede bedoelingen aan successieplanning had gedaan. Meer bepaald omtrent de waardering van de nalatenschap zijn de…

Lees meer

Help, ik heb ruzie met mijn mede-erfgenamen!

Rinse Elsermans

In deze video bespreken we voor u een voorbeeldcasus over de stappen die u kan ondernemen als er - na overlijden van de ouders - een erfenisbetwisting ontstaat. We hebben het over voorlopige maatregelen (verzegeling, boedelbeschrijving), minnelijke besprekingen en ten slotte over de gerechtelijke…

Lees meer

Hoe vrijwaar ik mijn rechten in een erfenisbetwisting? Enkele dringende en voorlopige maatregelen.

Rinse Elsermans

In de vorige video bespraken we reeds hoe u onenigheid over uw nalatenschap in der minne kan regelen, opdat grotere twisten of ruzie kon worden vermeden. Nu gaan we iets dieper in op de procedure boedelbeschrijving & verzegeling, hoe die er concreet aan toe gaat en wat dit alles voor de…

Lees meer

Schenken en vooruitdenken: echtscheiding van de begiftigde

Rinse Elsermans en

De populairste vorm van successieplanning in België is nog steeds de schenking. Vanuit vrijgevigheidsinzicht wensen de ouders hun kinderen te bevoordelen. Om hen te helpen. Omdat ze hen graag zien. Maar wat indien het kind, dat op het ogenblik van de schenking gehuwd was, nadien uit de echt zou …

Lees meer

Schenken en vooruitdenken: (voor)overlijden van een kind

Rinse Elsermans

De populairste vorm van successieplanning in België is nog steeds de schenking. Vanuit vrijgevigheidsinzicht wensen de ouders hun kinderen te bevoordelen. Om hen te helpen. Omdat ze hen graag zien. Maar wat indien het kind, dat op het ogenblik van de schenking gehuwd was, nadien uit de echt zou …

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Cazimir Talks | Ondernemers en huwelijksvermogensrecht: is uw (familiale) vennootschap voldoende beschermd?

Rinse Elsermans

Het huwelijksvermogensrecht is bepalend voor de eigendom en inkomsten uit de (familiale) vennootschap van gehuwde ondernemers. Maar wat is nu het precieze lot van vennootschapsaandelen in het huwelijksvermogensrecht, en wat zijn de aandachtspunten bij oa. kapitaalverhogingen tijdens het huwelijk,…

Lees meer

Help, ik ben erfgenaam!

Rinse Elsermans en Anne-Sophie Stievenard

Een familielid overlijdt en u bent erfgenaam. U stelt zichzelf vele vragen en wordt geconfronteerd met enkele moeilijke keuzes. U weet niet waar te beginnen. In dit seminarie worden een aantal uit het leven gegrepen casussen besproken waarmee u als erfgenaam geconfronteerd kan worden, en hoe u…

Lees meer

Fundamenten van successieplanning (25/09/2024)

Rinse Elsermans

Successieplanning heeft een burgerrechtelijk en een fiscaal luik. In het burgerrechtelijk luik bepaal je wie je wil beschermen na je overlijden: je partner, je kinderen, andere familieleden of naasten. In het fiscale luik meet je de belastingdruk op jouw nalatenschap en probeer je deze te…

Lees meer

Fundamenten van successieplanning (24/09/24)

Rinse Elsermans

Successieplanning heeft een burgerrechtelijk en een fiscaal luik. In het burgerrechtelijk luik bepaal je wie je wil beschermen na je overlijden: je partner, je kinderen, andere familieleden of naasten. In het fiscale luik meet je de belastingdruk op jouw nalatenschap en probeer je deze te…

Lees meer

De erfovereenkomst in de praktijk: wanneer, hoe, mogelijkheden, gevaren

Rinse Elsermans

Programma Wettelijk kader van de erfovereenkomst Wat is een erfovereenkomst? Principes van de erfovereenkomst Casussen Hoe stel ik een erfovereenkomst op? Schenkingen en voordelen Schenken onder verschillende modaliteiten kan gevaarlijk zijn! Erfovereenkomsten en de zorgvolmacht: slecht huwelijk?…

Lees meer

De verwerping van de nalatenschap onder de loep genomen

Rinse Elsermans

Bij een erfenisverdeling worden de activa en passiva van de overledene van rechtswege of ingevolge een testament overgedragen aan de erfgenamen. Althans, indien die de nalatenschap aanvaarden. En daarbij zijn wel enkele aandachtspunten. Wat immers indien de decujus bijvoorbeeld meer passiva had dan…

Lees meer

Successieplanning met vastgoed - praktijkanalyse

Dries Vandervelde en Rinse Elsermans

Successieplanning met vastgoed is geen eenvoudige opdracht. Vroeger werd regelmatig creatief omgesprongen met mogelijke pistes, zoals bv. geld schenken aan het ene kind en onroerend goed aan het andere kind. Sinds de hervorming van het erf- en huwelijksvermogensrecht (sinds september 2018) is het…

Lees meer